Bergvärme och ROT-avdrag

Bergvärmepump - En lönsam investering till låg driftkostnad

Det är många som har frågor kring vad som faktiskt gäller kring ROT-avdrag och installation av bergvärmepump. ROT-avdrag är ett avdrag du som konsument kan göra på arbete som utförts i ditt hem – och det ska vara Renovering, Ombyggnad eller Tillbyggnad, därav namnet ROT-avdrag. För att göra det lättare för dig har vi här samlat reglerna som gäller och förklarar hur du ska resonera.

De regler som gäller för ROT-avdrag

Sedan den första januari 2016 gäller följande:

  • ROT-avdrag gäller endast för privatpersoner
  • Du kan dra av 30 % av arbetskostnaden. Observera att det alltså bara gäller för arbetskostnaden, inte resekostnad eller hyra av maskiner till exempel.
  • Du kan dra av upp till 50 000 kronor per år.
  • Om du äger flera bostäder kan du fortfarande bara dra av 50 000 kronor men det är upp till dig hur du vill fördela dessa pengar.
  • Om ni är flera ägare till bostaden kan ni dra av 50 000 kronor vardera till en totalsumma av 100 000 kr om ni är två. Är ni ännu flera blir totalsumman givetvis större.
  • Arbetet ska utföras i hemmet eller i direkt anslutning till hemmet för att du ska kunna utnyttja skatteavdraget.

För dig som vill installera bergvärme

Om du vill installera en bergvärmepump och utnyttja ROT-avdraget för att hålla nere kostnaderna kan du göra det, men inte för hela arbetet. Detta för att endast delar av arbetet kan räknas som att de görs i hemmet eller i direkt anslutning till det.

Värmepumpsbranschen har tagit fram schabloner tillsammans med Skatteverket som säger att 35 % av kostnaden för installation kan räknas som arbetskostnad. Och det är alltså på denna summa som du kan göra avdrag.

Exempel på uträkning av avdrag

Om du har en totalkostnad på 120 000 kr blir avdraget följande:

35 % av 120 000 = 42 000 kr i arbetskostnad

30 % av 42 000 = 12 600 kr i ROT-avdrag.